R.E.D.A

Redha,

planting it in the middle of my heart,

it aches…

it’s true~

DULU, saya selalu terfikir-fikir bagaimana perasaan seseorang bila ditimpa chronic disease atau penyakit berbahaya. Pertanyaan melonjak di hati saya bagaimana pula perasaan ahli keluarga pesakit dan keadaan psikologi mereka. Kekadang saya menafsir sendiri melalui renungan mata dan kalam bibir yang diungkapkan mereka yang pernah melaluinya.

The pain never go, but they learn to ‘REDHA’!

KINI, bila ALLAH timpakan sesuatu ujian yang selama ini saya hanya melihat sahaja namun, kini tergalas di bahu saya. 

SEDIH?

MENANGIS?

KOSONG?

GELISAH?

RESAH?

Saya merasai SEMUA itu! Namun, suara sang IMAN berbisik menyapa, “Nur, you can’t be like this! There’s a lot of people more suffered than you~ The Palestinian and Syrian, they are MORE, MORE suffered! They lost their country, their families, their siblings, schools and etc…” I tried now to gain up my strength for HER! Cause she always told me, “Nur, belajar elok-elok! solat hajat dan doakan umi. Umi tak nak nanti Nur hilang fokus dan tak belajar, anak-anak belajar sungguh-sungguh tau? ” 

Image

Ujian kesakitan dan kesenangan semuanya dari ALLAH,
dan kepada-NYA lah kita kembali!
If it isn’t HIM,
to whom we’ll tell and release our pain and sorrow?

Bila sakit,
doa banyak-banyak,
Kekasih kita kan dah ajar doa-doanya:

Doa sembuhkan penyakit
بِسْمِ اللهِ الرَّ حْمَنِ الرَّ حِيْمِ
أَذْهِبِ الْبَائْسَ رَبَّ النَّاسِ اِشْفِ اَنْتَ الشَّافِى
َلا شَافِىَ اِلا اَنْتَ اَللهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ الْعَافِيَةَ
Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang
Wahai Tuhan manusia, hilangkanlah derita, sembuhkanlah,
Engkaulah yang Maha Penyembuh. Tiada Penyembuh kecuali Engkau
Ya Allah aku mohon sihat afiat kepadaMu

 boleh rujuk >>> http://www.freewebs.com/alaurad/doa05.htm

koleksi doa-doa >>> http://www.muftiselangor.gov.my/E-Book/KoleksiDoa/SenaraiDoa3.htm

dan DIA tidak mungkin memungkiri janji-NYA bila DIA berfirman : “berdoalah kepadaku nescaya akan ku perkenankan doamu…” 

Image

dan  sejak kebelakangan ini, meniti di bibir-bibir figur di sekeliling saya berkenaan beberapa kenalan yang ALLAh timpakan mereka ujian penyakit,

link >> http://www.ismajordan.com/ismajordan/doa-buat-athirah-husna-dan-athirah-solehah/

link 2 >>> http://hafidzah1258.blogspot.com/2012/03/coretan-hati-pesakit-mata.html#links

link 3 >>> http://sentuhanjiwa.wordpress.com/

tiada pada link >>> doakan salah seorang ukhti saya yang ALLAH sedang uji dia dengan penyakit typhoid dan dikatakan dia di tahap merbahaya. Minta anda semua doakan dia.

Rujukan >>> http://en.wikipedia.org/wiki/Typhoid_fever
http://www.medicinenet.com/typhoid_fever/article.htm

Hanya kepada-NYA lah kita kembali! 

strive for Islam’s excellence,

Miss Nur Sa

(p/s: doakan my beloved ‘umi’ yang akan di’operate’ this tuesday and hope that the final lab report won’t be a disaster and good. really hoping for all people’s doa! Terus melangkah dan meniti hidup! adakah kerana aku mereka diuji sebegitu rupa??😦 ) 

الصبر عند صدمة الاءولى

~sabar itu pada ketukan yang PERTAMA~

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: